Menu

Studenten Rotterdam tegen het gebruik van mobieltje op de fiets

Studenten advertising aan de Willem de Kooning Academie hebben een filmpje gemaakt om fietsers te wijzen op het gevaar van het gebruik van mobieltjes in het verkeer.
Het is levens gevaarlijk en iedereen lijkt het te doen. Vooral studenten.

Hun opleiding gaf hen de opdracht create a dead musicians event. ,,In plaats van een festival of een evenement hebben we gekozen voor een ‘gebeurtenis’, een letterlijke vertaling van event”, vertelt Sibma.  ,,Dit omdat Carlijn graag werk maakt met waarde voor andere mensen en ikzelf graag techniek wil koppelen aan storytelling, waar mensen op kunnen reageren.”

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken maakten de twee een filmpje bij de verkeerslichten op de Meent. Daarbij kregen ze hulp van de gemeente Rotterdam. ,,Via via kwamen we in contact met de Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy, die in 2015 overleed omdat hij al fietsend met zijn telefoon bezig was.”

Houding
De twee besluiten de interactieve installatie Play Attention te maken. ,,Overheidscampagnes en initiatieven van de gemeente vinden wij vaak te direct”, legt Sibma uit. ,,Kreten als ‘stop voor rood’ of ‘gebruik je telefoon niet achter het stuur’ zijn direct gericht op gedragsverandering bij mensen. Met ons project willen we eerst de houding van mensen veranderen door een echt verhaal te vertellen, waardoor ze hopelijk eerder opletten in het verkeer. We probeerden de dagelijkse routines te verbreken op de dagelijkse fietsroutes van mensen in Rotterdam.”

Hun installatie speelt muziek af wanneer een stoplicht op rood springt. Andere nummers klinken zodra een knop wordt ingedrukt. ,,Het is de bedoeling dat we deze installatie waterdicht en met grotere speakers gaan maken zodat we hiermee in een week door 5 verschillende steden kunnen touren. Daarbij gaat Michael Kulkens helpen, hij was erg geraakt door ons project en heeft ook een stichting die met dit onderwerp bezig is. Ergens dit jaar zal de installatie als eerste in Rotterdam te zien zijn.”

Bron 

Delen